• Βύρωνος 10, Λευκωσία 1096

  • Για Περισσότερες Πληροφορίες +357 99601900

  • Οικολογική Οδήγηση

    Τι είναι οικολογική οδήγηση;

    Σημαίνει να σκέφτεσαι και να οδηγείς οικολογικά. Είναι ένας έξυπνος τρόπος οδήγησης ο οποίος συμβάλει στη μείωση της κατανάλωσης καυσίμου, των εκπομπών ρύπων και των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Επίσης συμβάλει στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων. Ακόμη, σημαίνει συνετή, ήπια και ασφαλή οδήγηση σε χαμηλό αριθμό στροφών του κινητήρα με την οποία εξοικονομείται έως 15% καυσίμου.

    Στόχοι οικολογικής οδήγησης

    Οι οικολογικοί οδηγοί πρέπει να:

    • προστατεύουν το περιβάλλον
    • εξοικονομούν φυσικούς πόρους
    • μην πληρώνουν ακριβά καύσιμα
    • μην έχουν προβλήματα υγείας από καυσαέρια
    • εμπλέκονται σε τροχαία ατυχήματα

    Στρατηγικές οικολογικής οδήγησης

    1. Οδηγείτε με χαμηλότερη ταχύτητα, όπου αυτό είναι δυνατό.Εάν το όχημα σας διαθέτει λειτουργία cruise control, χρησιμοποιείστε την κατά την διάρκεια της οδήγησης σε αυτοκινητοδρόμους, έτσι ώστε να διατηρήσετε σταθερή ταχύτητα. Να θυμάστε ότι η αντίσταση του οχήματος στον άνεμο αυξάνεται γρήγορα σε μεγαλύτερες ταχύτητες. Η ενέργεια που απαιτείται στην περίπτωση που το όχημα επιβραδύνει και επιταχύνει ή σταματά και ξεκινά είναι περισσότερη από την περίπτωση κατά την οποία το όχημα κινείται με σταθερή ταχύτητα.
    2. Μειώστε όσο είναι δυνατό την οδήγηση με συνεχόμενες εναλλαγές γκάζι-φρένο.Ο κύκλος κατανάλωσης καυσίμου είναι πάντα πιο αυξημένος στην πόλη απ’ότι στον αυτοκινητόδρομο λόγω της διαρκούς ανάγκης για συνεχόμενες εναλλαγές φρένου-γκαζιού στις συνθήκες οδήγησης στην πόλη. Το απότομο πάτημα του γκαζιού αυξάνει δραματικά την κατανάλωση καυσίμου. Το φρενάρισμα σπαταλά την ενέργεια που χρησιμοποιήθηκε για την κίνηση του αυτοκινήτου σας.
    3. Αλλάζετε στο σωστό χρόνο τις ταχύτητες.Η οδήγηση με χαμηλότερη ταχύτητα στο κιβώτιο ταχυτήτων κάνει την μηχανή να καταναλώνει περισσότερο καύσιμο.
    4. Χρησιμοποιείτε το air condition μόνο όταν είναι απαραίτητο.Η χρήση του air condition αυξάνει κατά 10% την κατανάλωση, βέβαια, σε ταχύτητες περισσότερες των 80km/h,η περιορισμένη χρήση του έχει σαν αποτέλεσμα μικρότερη κατανάλωση σε σύγκριση με το άνοιγμα του παράθυρου, το οποίο θα αυξήσει την αντίσταση του οχήματος στον αέρα.
    5. Μην ζεσταίνετε την μηχανή του οχήματος πριν ξεκινήσετε.Το ζέσταμα της μηχανής σπαταλά καύσιμο.
    6. Ελέγξτε την πίεση των ελαστικών σας.Η χαμηλή πίεση αυξάνει τις τριβές κύλισης με συνέπεια να αυξάνεται και η κατανάλωση καυσίμου. Κάνετε ευθυγράμμιση. Εάν προσέχετε τα λάστιχα σας, αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την παράταση της διάρκειας ζωής τους, καλύτερο έλεγχο του οχήματος και μικρότερη κατανάλωση καυσίμων.
    7. Αφαιρέστε το επιπλέον βάρος από το όχημα σας.Η μεταφορά παραπανίσιου βάρους αυξάνει την κατανάλωση. Αυξάνει δραματικά την αντίσταση στον αέρα και σε κάποιες περιπτώσεις η κατανάλωση αυξάνεται σε ποσοστό πάνω του 20%.
    8. Κάνετε συχνά service στο όχημά σας.Έχοντας το όχημα σας σε καλή κατάσταση και σωστά ρυθμισμένο, θα διατηρείσετε χαμηλές τις εκπομπές του σε ρύπους και χαμηλή την κατανάλωση του. Ακόμα, το όχημα σας θα έχει μεγαλύτερη ασφάλεια και αξιοπιστία καθώς θα επεκταθεί ο χρόνος ζωής του.
    9. Επιλέγουμε το κατάλληλο όχημα με γνώμονα τα κυβικά που μας ταιριάζουν και την οικονομία καυσίμου
    10. Αποφεύγουμε την χρήση του οχήματος για κοντινές αποστάσεις ή όπου μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα μέσα μαζικής μεταφοράς Ανεβάζουμε ταχύτητα στο κιβώτιο στις 2.000-2.5000 στροφές
      1. Ομαδική μετακίνηση όταν είναι εφικτή

    o   Μετακίνηση στη δουλειά με συναδέλφους

    o   Μετακίνηση σε χώρους αναψυχής με φίλους

    o   Περπάτημα

    o   Ποδήλατο

    1. Χρήση Λεωφορείων
    1. Σβήνουμε τον κινητήρα σε σύντομες στάσεις άνω του ενός λεπτού
    2. Σχεδιάζουμε τη συντομότερη διαδρομή για τον προορισμό μας
      1. Επιλογή βέλτιστης διαδρομής

    o   Βρίσκουμε την οικονομικότερη διαδρομή για τις μετακινήσεις μας

    o   Η επιλογή πρέπει να γίνεται βάση του μήκους της διαδρομής και της κυκλοφοριακής συμφόρησης