• Βύρωνος 10 Λευκωσία 1096

 • Για Περισσότερες Πληροφορίες +35799601900

 • Αμυντική Οδήγηση

  Τι είναι η αμυντική οδήγηση;

  H αμυντική οδήγηση ορίζεται από το σύνολο των συμπεριφορών που επιτρέπουν στον οδηγό να προβλέπει, να αναγνωρίζει και να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να αποφύγει με ασφάλεια τους ενδεχόμενους οδικούς κινδύνους. Ένα σημαντικό κομμάτι της αμυντικής οδήγησης είναι ότι κρατάει σε εγρήγορση τον οδηγό για οτιδήποτε συμβαίνει. Βοηθά να αντιληφθεί περισσότερους οδικούς κινδύνους. Θα πρέπει να οδηγείς αμυντικά, δηλαδή να έχεις ευαισθησία και κατανόηση, κρίση και προσοχή, προσαρμόζοντας πάντα την οδήγηση ανάλογα με τις συνθήκες κυκλοφορίας. Να είσαι σε θέση να προβλέπεις και τα λάθη των αλλων οδηγών αποφεύγοντας έτσι όλες τις αρνητικές συνέπειες. Ο οδηγός, ο οποίος οδηγεί αμυντικά, σέβεται τους άλλους οδηγούς και προβλέπει τυχόν λάθη τους. Η εκπαίδευση σχετικά με ζητήματα αμυντικής οδήγησης εφοδιάζει τους οδηγούς με γνώση, τεχνική κατάρτιση, ενημέρωση, αλλαγή νοοτροπίας και αποτελεσματική οδική συμπεριφορά.

  Στόχοι αμυντικής οδήγησης

  Οι αμυντικοί οδηγοί πρέπει να:

  • έχουν την ικανότητα αναγνώρισης και έγκαιρης αντίληψης των κινδύνων κατά την οδήγηση
  • έχουν ικανότητες αντιμετώπισης των κινδύνων τις συμπεριφορές και τις αντιδράσεις κατά την οδήγηση
  • εντοπίζουν λάθη και αδυναμίες οδηγικής συμπεριφοράς και να υποδείξει τρόπους βελτίωσης
  • μειώσουν την ένταση και το άγχος της οδήγησης βελτιώνοντας τόσο την δική τους ασφάλεια, όσο και των άλλων χρηστών του δρόμου

  Η αμυντική οδήγηση επιτρέπει στον οδηγό να ελέγχει πλήρως το όχημά του και να είναι σε θέση να προβλέψει και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά όποιον κίνδυνο προκύψει. Η αμυντική οδήγηση θέλει τον οδηγό να λαμβάνει υπόψη τις πληροφορίες που του παρέχει το περιβάλλον, το οδόστρωμα, η κυκλοφορία και να είναι σίγουρος ότι έχει καταλάβει τις προθέσεις των άλλων.

  Στρατηγικές αμυντικής οδήγησης

  1. Σκέψου πρώτα με ασφάλεια. Απέφυγε την επιθετική και απρόσεκτη οδήγηση, προστάτευσε τον εαυτό σου. Άφηνε τον απαιτούμενο χώρο μεταξύ εσένα και του μπροστινού σου οχήματος. Ασφάλιζε τις πόρτες σου και φόρα πάντα την ζώνη σου που θα σε προστατέψει από ενδεχόμενες συγκρούσεις.
  2. Να αντιλαμβάνεσαι τους γύρω σου. Έλεγχε τους καθρέπτες σου συχνά. Τα παιδιά μπορεί να είναι απασχολημένα παίζοντας ή μιλώντας με τους φίλους τους, άρα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί όταν οδηγείτε εκεί που υπάρχουν παιδιά. Οι γηραιότεροι ενήλικες μπορεί να έχουν προβλήματα με την ακοή ή την όρασή τους και μπορεί να μην αντιληφθούν το όχημα που τους πλησιάζει. Σε πολλές περιοχές μπορεί να βρίσκονται ζώα στον δρόμο. Πρέπει επίσης να κοιτάτε έξω για ποδηλάτες.
  3. Να μένεις χαλαρός, ήρεμος και συγκεντρωμένος. Απέφυγε να κοιτάς τους ενοχλητικούς και επιθετικούς οδηγούς, μην απαντάς στις ύβρεις και στις χειρονομίες τους.
  4. Μην οδηγάς αν είσαι κάτω υπό την επήρεια κάποιων ουσιών ή νιώθεις υπνηλία. Το αλκοόλ, τα ναρκωτικά και άλλες ουσίες που περιέχουν κάποια φάρμακα επηρεάζουν την κρίση του ατόμου. Οι νυσταγμένοι μπορούν να γίνουν τόσο κακοί όσο οι μεθυσμένοι οδηγοί, γι’ αυτό πρέπει να πραγματοποιείς συχνές στάσεις για ξεκούραση ή να αφήνεις κάποιο φίλο να οδηγήσει εάν αισθάνεσαι κουρασμένος.
  5. Ελέγχω, έστω και αν έχω προτεραιότητα. Όταν έχεις αμφιβολία, μην περάσεις. -ιατήρησε μια ασφαλή απόσταση πορείας. Μείνε στην λωρίδα σου και μην τα χάσεις αν ο μπροστινός οδηγός πατήσει απότομα φρένα
  6. Να οδηγάς με λογική ταχύτητα. Το νόημα της αμυντικής οδήγησης είναι να διατηρείτε μία σταθερή, ασφαλή ταχύτητα, ώστε να μπορείτε να αποφύγετε ατυχήματα. Πρέπει να είστε σίγουροι ότι διατηρείτε μία ασφαλή απόσταση μεταξύ του αυτοκινήτου σας και των άλλων, ώστε να έχετε αρκετό χρόνο να σταματήσετε με ασφαλή τρόπο. Εάν είστε αμυντικός οδηγός θα προσαρμόσετε την ταχύτητά σας ανάλογα με την κυκλοφορία.
  7. Κατολισθήσεις, πάγος, λάσπη, νερά, λάδια στο δρόμο. Μαθαίνοντας τεχνικές φρεναρίσματος θα βοηθήσει να οδηγείτε με κακοκαιρία. Η επιφάνεια του δρόμου μπορεί να αλλάξει ακόμα και όταν ο δρόμος είναι στεγνός και αυτό να επιφέρει ζημιά στα ελαστικά. Πρέπει να είστε προσεκτικοί όταν ο δρόμος εμφανίζει ολίσθηση.
  8. Απόσταση ασφαλείας (από κάθε προπορευόμενο όχημα). Όταν ακολουθείτε κάποιο άλλο αυτοκίνητο πρέπει να είστε σίγουροι, ότι θα έχετε το χρόνο να αντιδράσετε σε περίπτωση που ξαφνικά σταματήσει. Μπορείτε να το κάνετε αυτό, παρακολουθώντας ποια είναι η σταθερή απόσταση όταν τα αυτοκίνητα σταματούν.
  9. Έλεγχος οχήματος. Κρατήστε σταθερό έλεγχο του τιμονιού. Είναι σημαντικό να μάθετε πως να χρησιμοποιείτε τα φρένα σας ώστε να έχετε το αυτοκίνητό σας υπό έλεγχο κάτω από διαφορετικές καταστάσεις. Εάν το πηδάλιο του φρένου είναι μαλακό, έλκεται, ή κάνει περίεργους θορύβους, πρέπει να τσεκάρετε τα φρένα σας το συντομότερο δυνατό. Το χαμηλό επίπεδο λαδιών στον κύριο κύλινδρο, αποδεικνύει ότι τα δισκόφρενα φθείρονται. Τα φρένα πρέπει να τσεκάρονται τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο και να σιγουρεύεστε ότι είναι σε καλή κατάσταση. Ένας μετρητής μπορεί να τσεκάρει την πίεση του αέρα των ελαστικών. Οι ζάντες του ελαστικού δεν πρέπει να είναι μικρότερες από τα ελαστικά. Τα ελαστικά σας πρέπει να τσεκάρονται για να σιγουρευτείτε ότι είναι ευθυγραμμισμένα και ισορροπημένα. Κάθε φως στο όχημά σας είναι σημαντικό και οι κακές λάμπες, διακόπτες και ασφάλειες, πρέπει να αντικαθίστανται εάν χρειάζεται. Αν οι διακόπτες δεν λειτουργούν κανονικά, αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις στα ηλεκτρικά καθίσματα και στα ηλεκτρικά παράθυρα των καινούριων οχημάτων. Τα φωτάκια των λαδιών, της μηχανής και όλα τα εναλλασσόμενα φωτάκια είναι πολύ σημαντικά γιατί σας προειδοποιούν ότι κάτι πάει λάθος στο αυτοκίνητό σας. Τα φωτάκια προειδοποίησης σας ενημερώνουν εάν χρειάζεστε λάδια, καύσιμα ή νερό. Οι καθρέφτες πρέπει να είναι ρυθμισμένοι έτσι ώστε να μπορείτε να βλέπετε καθαρά τα αυτοκίνητα πίσω και δίπλα σας. Τα καθίσματα και οι τα πηδάλια πρέπει να είναι τοποθετημένα σωστά.
  10. Δείκτες. Οι δείκτες επιτρέπουν στους άλλους οδηγούς να γνωρίζουν σε ποια κατεύθυνση σκοπεύετε να στρίψετε. Βεβαιωθείτε ότι κοιτάξατε γύρω σας, προτού στρίψετε. Ένας άλλος κανόνας της αμυντικής οδήγησης είναι να μην πιστεύετε ότι οι άλλοι οδηγοί θα στρίψουν πάντα στην κατεύθυνση για την οποία έχουν ανάψει το δείκτη.